Hjälp vilken dag i köket! Vi började klockan 08:00 i production. Där handlar det mest om att laga mat till eleverna, dvs. mat till 500 personer. Jag stod i cold kitchen och skar upp melon i mängder, det var enkelt och avslappnande och det var så skönt att inte behöva använda hjärnan. Men efter ungefär en timme kommer Chef André inrusande och skriker "Who makes the red snapper and the shrimp dish?" Åhnej, det är ju jag.
 
Jag tror det var cirka fem personer som blev utslängda från franska restaurangen eftersom de inte kunde sin mise en place eller sitt recept. Det blev alltså så att flera från min grupp fick hoppa in och de som blev utkastade fick jobba i production. 
 
Att jobba i franska restaurangen en hel dag är extremt krävande, vilket är anledningen till att vi alltid har production ena halvan och franska andra. Idag har jag lagat ungefär 20 stycken Pan fried filet of red snapper on a bed of spinash with saffron sauce och 15 styckan Pan fried shrimps with garlic, fresh tagliatelle and cherry tomates. Förstår ni hur trött jag är nu?
 
Planen för ikväll är följande
  • skriva klart min del i F&B Management-projektet
  • se ett avsnitt Suits innan jag däckar
Jag har weekend-service hela helgen så måste verkligen få lite plugg gjort. Godnatt ♥

Titta vad läskigt väder det är! Blev sjukt rädd när jag gick ut från biblioteket...

Vi har fått reda på att vi ska ha en Julbal här på skolan den 13e december och åh vad jag längtar! Det kommer kännas så bra för då kommer vi vara klara med allt plugg och alla inlämningar (fast vi har ju slut-tentorna i janurari men det är långt kvar!). Så taggad! Sen så är det ju så att jag åker hem till Sverige om 17 dagar vilket också får mig att le.
 
Men jag har ju två och en halv skolvecka kvar så jag har rätt mycket att göra. Så i eftermiddag ska jag plugga till provet vi ska ha i F&B Cost Control på måndag och sen skriva på projektet i F&B Management. Vill bara att allt ska vara klart nu!
När man går i andra året här på SHMS får man i uppgift att organisera en bankett för hur många gäster som helst och det krävs ganska mycket pengar. En dansk tjej i andra året designade egna skoltröjor och det har funkat sjukt bra! Alla tycker dessa är så mycket snyggare och skönare än de som skolan säljer. Jag köpte iallfall en idag och är så nöjd!
Oj vilken kväll det var igår! Vi var nio utav Valerios närmsta vänner på restaurangen i Montreux. Vi satt där ett tag och beställde drinkar, och när Valerio och Catharina kom in genom dörren sjöng vi för honom! Han var inte så förvånad eftersom Catharina inte varit så bra på att hålla masken, haha. Vi åt jättegod mat och sen kom tårtan in och vi sjöng igen. Då sprang Catharina och Euan iväg för att hämta hans present. Euan, Yiran, Cedric, Catharina och jag ville ge honom något han verkligen ville ha, och vi alla ville ge honom något fint så vi köpte en snowboard till honom! Det första Valerio sa när han såg paketet var "NO WAY! NOO WAAAY!!" så jag tror det är positivt!
 
Vi tog sista tåget upp till skolan och avslutade kvällen i skolbaren. Riktigt bra kväll!
Jag och födelsedagsbarnet i Grotto. Är så glad över att vi ska jobba på Hyatt tillsammans i Paris!
Nu ska vi ner till Montreux och fira Valerio som fyller 20 idag! Han tror att han och Catharina ska äta middag tillsammans och att vi ska fira i Grotto sen, men hans 14 närmsta vänner ska samlas på en restaurang och surprisea honom! Ska bli så kul! Vi har köpt en snowboard i present, hoppas han blir glad!
Tre skolveckor kvar, sen kommer jag hem! 
 
Har haft en lektion F&B Cost Control nu, och ska snart till Hospitality Studies, men först måste jag till receptionen och lämna in min uniform på kemtvätt. Jag råkade spilla en hel del ägg på kjolen imorse men det positiva är att jag får ha på mig mig min egna dress, så snygg och skön!
Ja, jag vet att det hänger kläder på tork i hela rummet, men jag sparar lite på torktumlar-pengar!
Uppe med tuppen! Nu drar jag till köket för att fixa det sista inför International Day! Får nog en rast vid lunchtid för att duscha och byta om. Vill ju inte lukta kök uppe i Grand Hall, det blir så dålig stämning då. Hejdå!
Scandinavian Team är sjukt bra, men två tjejer valde att inte göra sitt jobb för dekorationen och i köket, så Lina och jag har jobbat med dekorationerna hela morgonen och fixat lax-snittar och pathé-snittar hela kvällen. Vi ska nu även vara i köket klockan 08:00 imorgon, och sedan stå i Scandinavian Booth på eftermiddagen. Mycket jobb när det enda jag skulle göra var att vara med i Grand Hall på eftermiddagen och städa undan i köket efteråt på söndagen. Har inte hunnit plugga hälften så mycket som jag hade tänkt mig vilket gör mig lite stressad. Nu får det bli en snabb genomgång Wine & Bar, sen ett avsnitt Skavlan på SVT Play och sen sova.
Imorgon är det International Day här på SHMS. Det innebär att skolan bjuder in en massa viktiga människor (ambassadörer och sånt) och att vi presenterar de olika kulturerna här på skolan (vi är ju som sagt 68 olika nationaliteter!). Vi är ju rätt många skandinaver, så vi har ett eget Scandinavian Team!
Här håller vi på att fixa vår "Scandinavian booth". Vi har midsommartema!
Lina och jag gjorde en jättefin skylt!
Många länder har olika sorters uppträdanden i teatern och idag var det genrep. Afrika var lätt bäst! De hade coolaste dansen och bästa musiken! Ska försöka vara konfensier (?) för alla uppträdanden nästa år!
Har aldrig sett så mycket folk i köket förut! Alla sprang runt och fixade för fullt!
Sitter och pluggar till mitt prov i Wine & Bar som är på måndag. Det är så mycket jag ska kunna. Viner, Champagne, Sherry, Port, Vermouth, Whiskey, Scotch, Cognac, Calvados, Armagnac... listan är lång. Jag ska kunna sätta ut vin-regioner i olika länder och nämna vilka druvor som används i vilka länder och till vilka viner. Allt om destillering och tillverkning också. Pheew. Men lyssnar man på lite MJ så funkar det utmärkt. Ny favorit:

Jag har helt seriöst världens bästa mor. Älskar henne så mycket och om 24 dagar ses vi. Längtar.

17:30 smsade Euan mig och frågade om jag ville äta på franska restaurangen med honom och Cedric och självklart sa jag ja! Jag har varit stressad, lite smått deppig och haft rätt mycket hemlängtan de senaste dagarna, men de här killarna får mig alltid på bättre humör. Jag hoppas verkligen jag kommer vara deras vän hela livet. Riktiga bröder. ♥
Om 26 dagar åker jag hem till Stockholm och det ska bli så himla skönt. Saknar min mammis, min pojkvän och mina vänner så mycket att det gör ont. Ni får inte tro att jag inte trivs för det gör jag verkligen, men det är så mycket jobb och saker just nu, och det enda jag vill göra är att ligga i en soffa och se på film med de jag saknar.
 
Från senaste Bond-filmen. Så sjukt bra låt.
 
Oj vad dålig jag har varit på att blogga i helgen. Sammanfattar den nu. På fredagkvällen efter att ha jobbat i köket hela dagen var jag lite trött, så jag bestämde mig för att stanna i Grotto och inte dra ner till Montreux. Vi hade det jättekul, älskar verkligen skolbaren.
 
På lördag morgon ringde Euan och bad mig komma upp till hans och Valerios rum för att se på film. Vi drog ihop sängarna och såg på The Hangover, roligaste filmen! När filmen var klar bestämde sig Cedric, Karl, Yiran, Théo, Aaron, Lina och jag oss för att gå på bio! Det är helt sjukt att jag bott här i två och en halv månad och aldrig varit på bio! Vi bestämde oss iallafall oss för att se den nya Bond-filmen Skyfall och oj vad bra den var! Älskar James Bond! Efter filmen drog Yiran och jag till det enda sushi-stället i Montreux och åt såå god mat! Nomnom. Vi tog näst sista tåget upp till skolan och drog till Grotto igen. 
 
Idag har jag inte varit sådär jätteproduktiv. Åt brunch, gjorde klart accounting-läxan och har städat mitt rum. Det är alltid så rörigt här efter helgen, förstår verkligen inte varför. 
 
Nu ska jag skriva lite på min hospitality-report och sen gå och lägga mig svintidigt! Ska försöka vara en mer aktiv bloggerska än vad jag varit i helgen. Sov gott Sverige! ♥

Det är (nästan) alltid fint väder ovanför molnen!

Vi har lärt oss så coola saker i köket! Idag gick vi igenom dekorationer, titta vad fin min tomat-blomma blev!

Jag har nu fått mina resultat. Mitt genomsnittliga betyg är 80% och det beror på att jag fick underkänt i två ämnen (F&B Cost Control och Accounting). Accounting kan jag nog fixa för jag har en average på 65%, och jag behöver 5% till för att klara mig. F&B Cost Control är nog möjligt också eftersom att testet vi hade bara var 20% av slutbetyget. Men jag ska iallafall skaffa en Study Advisor i dessa två ämen. Måste ju klara första året! Nu måste jag tillbaka till köket, ville bara uppdatera alla om resultaten så jag inte behöver svara på samma fråga tusen gånger. Hörs sen!

Idag under Personal Development & Communication fick vi resultaten på våra CVn vi skrev innan IRF. Jag fick 92%, och vår lärare Mr. Ozturk sa att det var en utav de bästa. Han nämnde även att jag fick över 90% på min betygsatta intervju. Yay!

Min kära vän Vicky klagar på att jag bloggar på tok för lite. Anledningen är att jag inte tycker det händer någonting speciellt värt att skriva om. Men om ni har lite tips på saker ni vill att jag ska berätta mer om (frågor om skolan, lektionerna eller Schweiz i allmänt) så får ni hemskt gärna komma med tips!
Idag är det exakt en månad tills jag kommer hem (15 december för er som inte kunde räkna ut det) och jag är ser så mycket fram emot att träffa alla! Jag har redan börjat planera en massa! Åh det ska bli så skönt att komma hem, men samtidigt vet jag att jag kommer sakna alla på skolan så sjukt mycket. Aldrig nöjd. Haha.
 
Jag har precis haft F&B Production Theory med Chef Brito, och jag är lika förvånad den här veckan över hur intressant jag tycker allt är. Ni som känner mig vet att jag inte är världens mästerkock, men jag har faktiskt börja tycka det är intressant med matlagning. Dessutom älskar jag stämningen i köket! Ett minus är köksuniformen. Den är jätteskön och praktisk, men när det gäller att få bort matfläckar är det inte sådär jättepraktiskt. Yiran och jag marinerade flera ton kyckling förra veckan (okej kanske inte ton, men det kändes som ton. Har aldrig sett så mycket rå kyckling i hela mitt liv!) och fick en gulaktig marinad över oss som vägrar gå bort! Vi har tvättat dem två gånger och använt Juans "mirakelspray" men det är omöjligt. Vi var precis nere hos tvätt- och städtanterna och de sa att det inte finns så mycket att göra och att vi måste förklara det för Chef imorgon i köket. Jahapp.
Bilder från förra veckan i kitchen. Seven, Yiran, jag och Juan David.

Jag var ju på en tredje intervju på IRF för några veckor sen, men jag trodde inte den gick så bra och dessutom är det jättesvårt att få jobb där. Så idag när jag fick ett mail som säger att jag fått en praktik där blev jag så sjukt förvånad! Så nu har jag blivit erbjuden två praktikplatser på mina drömhotell (Dorchester och Raffles) och behövt tacka nej till båda. Blä.

Söndagar här i Schweiz är inte så jätteroliga - ingenting är öppet och hela landet känns dött. Mamma och jag var och åt brunch på ett litet fik på förmiddagen, gick på en extremt märklig konstutställning, besökt katedralen i Lausanne och badat ångbastu. Ikväll ska vi äta i Glion, rätt nära där jag bor, och sedan ska mamma lämna av mig på skolan igen. Helgen gick rätt fort som vanligt, lite för fort kanske. Nu ska jag hoppa in i duschen!

Igår efter kitchen service kom mamma och hämtade mig och åkte direkt till Chateau d'Ouchy, ett jättefint hotell i Lausanne. Vi åt lite i baren, drack ett par glas vin och gick upp och sov. Nu har vi precis vaknat efter ca 10 timmars sömn (värt!) och ska snart upp och fixa oss inför en dag i den här staden.

Nu är det dags för min första riktiga dag i köket! Woho!

Nu mår jag lite bättre. Har fortfarande sjukt ont i magen och i huvudet, men febern är iallafall borta vilket är tur eftersom jag har min första dag i köket imorgon. Vi hade F&B Production Theory idag, lektionen som går igenom allt teoretiskt vi ska kunna i köket imorgon, och jag ser verkligen fram emot det! Det är så mycket intressant så som historia och annat kul inblandat. Nu ska jag göra mig iordning för att gå på franska restaurangen med Cedric och Valerio. Det är Catharinas första dag i service och vi hoppas på att få hennes bord! 
Jag vet att jag varit sämsta bloggerskan någonsin, men jag har en ursäkt. Jag har nämligen gått och blivit über-sjuk. Vaknade mitt i natten av att jag skakade och mådde jätteilla, sen gick det över och jag somnade om. När jag sedan skulle upp vid 8-tiden svimmade jag i duschen och nästan en gång till när jag klädde på mig. Jag gick till skolsköterskan som menade att jag bara hade "haft det lite för roligt i Milano i helgen" och att det är alkoholen som fått mig att må som jag gjorde (?!). Men hon gav mig mediciner för min mage som förövrigt brinner inombords typ. Jag gick på första lektionen, hade två timmars rast vid lunch och sov. Jag kämpade mig igenom en två timmars lång föreläsning i Accounting, inte det roligaste eftersom jag började få feber då. Gick till skolsköterskan som sa att jag faktiskt hade feber och skrev en "excuse form" till min IT-lektion. Nu ligger jag här i sängen och har sovit i två timmar. Yiran och Cedric är i Montreux och köper bananer till mig, eftersom jag inte vil äta något annat men jag ska kanske försöka ta mig till cafeterian nu och göra mig en macka eller liknande. Usch jag hatar att må såhär. Hoppas verkligen det går över tills imorgon, man missar så mycket på en dag. Blä.
Kom hem till Caux igår kväll vid 11-tiden, men jag var så trött att jag inte orkade skriva ett inlägg och informera er om att jag lever. Jag lovar att skriva ett inlägg om Milano, men jag har lektioner hela dagen så jag hinner inte just nu. Helgen var iallafall lyckad. Hade det extremt roligt, åt världens godaste mat och var på bästa nattklubben. Berättar allt, jag svär! Men nu måste jag tillbaka till den riktiga världen. Hörs sen! ♥
Sash, Valerio, jag och Cedric utanför Duomo of Milan!
NU ÄR SISTA TENTAN AVKLARAD! Jag orkade verkligen inte sitta kvar och läsa igenom allt, men efter 10 tentor på två veckor tycker jag att det är förståeligt. Det enda jag kunde tänka på var att alla tentor snart var klara och att jag åker till Milano om tre timmar. Nu ska jag packa det sista, ta en powernap, äta lunch och sen ÅKA!
Näst sista tentan avklarad! Nu är det bara F&B Management kvar och sen bär det av till Milano! Packar för fullt och ska plugga lite ikväll. DET SKA BLI SÅ KUL!
Skönaste gänget!