När jag vaknade igår morse kände jag hur min förkylning bara hade blivit värre och att mina ögon definivt inte blivit bättre med dropparna som skolsköterskan gett mig. Så Euan, Cedric, Sash och jag bestämde oss för att åka ner till Montreux. Väl framme vid tågstationen fick vi för oss att åka till Vevey, en tågstation bort, eftersom vi alla blev sugna på Starbucks och där fanns det tydligen en. 
 
Efter den efterlängtade Starbucks-fikan drog vi till apoteket där jag köpte ögondroppar och halstabletter. Var även och fixade Schweiziskt mobilnummer. Måste bara återställa telefonen sen lovar jag att ge ut det till er som vill ha det. Vi gick runt i några butiker och hade det riktigt mysigt. Väl tillbaka i Montreux drog vi en sväng till casinot, och killarna spelade på låtsashästarna som vanligt. Senare mötte vi upp Catharina, Valerio, Cyrus och någon annan kille jag inte kan namnet på för att äta god kinamat, nomnom. Catharina och jag delade på en sweet and sour pork, så god!
 
När vi kom tillbaka till skolan drog Catharina, Cedric och jag till Euan och Valerios rum där vi drack lite vin, supermysigt. Vid 12-tiden drog vi ner till Grotto. Bra lördag!

Om en vecka kommer min prins och hälsar på, går inte att beskriva hur mycket jag längtar!

Igår var min första utekväll nere i Montreux, tro det eller ej! Vi drog till ett ställe som heter Millesime Club där torsdagar alltid innebär Ladies Night - gratis inträde för alla och gratis dricka för tjejerna hela kvällen! Har aldrig varit med om något liknande! Självklart hade vi tjejer fullt upp eftersom vi fick springa fram och tillbaka till baren och fylla på glasen som killarna sen drack upp, typiskt! Det var inte så stort där inne men stämningen var riktigt bra! 
 
När vi gick ifrån Millesime var Chanelle och jag rätt hungriga, så vi frågade några elever från en annan Hotel Management skola i Montreux om vilka ställen som var öppna klockan tre-fyra på natten. De hänvisade oss till ett bageri och sa att vi skulle hitta dit bara genom att följa lukten - och om vi gjorde! När vi närmade oss stället kunde man känna lukten utav nybakade bröd, croissants, bullar... Helt fantastiskt! Men jag och Chanelle äntligen hade hittat till bageriet kunde vi inte förstå var ingången var! Precis när vi började vända kommer det ett par som också var på väg dit. Vi sa att det var stängt men de insisterade på att det inte var det, så vi följde efter dem. När vi kommer tillbaka till bageriets fönster kan man se hur et gäng bagare håller på för fullt. Tror ni inte att paret knackar på fönstret, som om det vore helt naturligt och beställer var sin croissant?! Hur sjukt är inte det?! Tydligen är det supervanligt i södra Europa och mina vänner från Portugal och Italien var inte alls förvånade när jag berättade historien för dem imorse. 
 
Jag lyckades iallafall beställa en kyckling och curry-macka, och ni kan ju förstå hur god den var, brödet var ju helt nybakat! Älskar verkligen hela grejen med att beställa mackor genom ett bagerifönster där menyn beror helt på vad de bakat klart. Det var kvällens höljdpunkt, typ. Så charmigt!
Det var så kul att klä upp sig och göra sig fin! Hade på mig min lilla svarta, det kan ju aldrig bli fel!

Det är så underbart att få brev och små paket skickade till sig. Det betyder så extremt mycket och det visar att folk kanske ändå saknar mig lite iallafall. Idag kom Nallebudet till Caux Palace från värdens bästa vän Victoria Söderberg. I budet ingick en liten älg, lite godis och ett sött kort. Jag saknar dig så mycket Vicky, önskar jag kunde vara hos dig just nu och äta sushi och se på film, classic Vicky-Lisa kväll!

Det känns som att det enda man gör här är att äta och plugga. Seriöst. Så nu ska jag ner och äta (igen!), men det kommer formodligen bli sallad eftersom jag fortfarande är proppmätt efter lunchen. Ikväll ska jag prata med mamma på Sype, hon flyttar ju imorgon så jag måste få säga hejdå till lägenheten *snyft*.
Så trött. Trodde aldrig dagen skulle ta slut.
Åh vilken bra lunch vi precis hade! Yiran, Sash och jag hade bokat bord på franska restaurangen. Till förrätt tog jag en superfräsch sallad, sen till huvudrätt åt jag väääärldens godaste jätte-räkor med hemgjord pasta. Efter det rullades ost-vagnen fram och jag testade på tre stycken, nomnom. Till efterrätt blev det chokladtårta. Servicen var superbra, vi hade tur! Kommer bli så tjock av att bo här, men vi kom fram till att alla hotel-managers är rätt tjocka, så det är okej. 
 
Nu ska jag dra och plugga någonstans eftersom att städtanterna kommer knacka på när som helst.
Jag har lyckats tappa bort mitt pennskrin, med alla pennor och grejer och dessutom mitt USB som låg i. Har alla arbeten på det och jag kan inte hitta det någonstans. Blir segt att behöva ta igen allt nu när jag har så mycket annat att göra. Jag måste dessutom göra om tre grupparbeten ikväll eftersom min grupp missuppfattat hela uppgiften, yay.
 
Har. Inte. Tid. Just. Nu.
Ifall någon bryr sig om min hälsa så vill jag bara meddela att jag tror jag håller på att få ögoninflammation, så nu har jag varit hos skolsyster och fått lite ögondroppar. Hoppas det hjälper för annars måste jag till doktorn.

Efter middagen bestämde sig Euan (Skottland), Sash (Kanada), Valerio (Italien), Catharina (Norge) och jag oss för att dra till Casino de Montreux. Det är verklgien jättetrevligt där! Killarna spelade på låtsashästar (patetiskt, jag vet) och andra grejer, medan Catharina och jag satt i baren och drack rosévin. Vi tog 21:47 tåget hem och drog direkt till Grotto där vi hade hektiska diskussioner om vilken lax som var mest känd (Euan påstår att skotts lax är en känd delikatess medan Catharina och jag insisterade på att norsk gravad lax är mer känt) och vilket land som egentligen uppfann telefonen (hektiskt diskussion mellan Euan och Valerio). Samtidigt försökte Sash komma på vad som egentligen var speciellt och bra med Kanada, det blev tyvärr ingen lång lista. 

Vi fick låna ett trasigt paraply i receptionen, rätt segt att behöva hålla i det hela tiden.
Valerio och Sash var rätt taggade på "Dirty Dancing" lyftet när vi kom tillbaka till skolan. De dansade runt ett bra tag.

Teaterapan flamsar runt...

Älskade Grotto ♥

Loverbirds, Valerio och Catharina!

Jag har fortfarande inte strukit mina skjortor, och nu kan jag inte skjuta fram det mer för nu har jag inga strukna skjortor kvar! Så nu springer jag ner till tvättstugan med en utav de fina tvättpåsarna min mami köpt till mig.

Nästa vecka och tre veckor framöver kan man beställa room service till frukosten, hur nice?! På fredagar kommer såklart min klass också få servera frukost på rummen, men måndag, tisdag, onsdag och torsdag kan jag beställa frukost, yay!

Här i Schweiz har man blivit extremt bortskämd och kräsen när det gäller vädret. Det har varit varm och soligt nästan alla dagar, men idag är det kallt, regnigt och hur blåsigt som helst. Under föreläsningarna kan man höra hur vinden bara susar. Usch, jag blir helt hängig och får huvudvärk av det här.

Under mina senaste veckor här på SHMS har jag lärt mig en hel del, men det senaste är nog att knyta slips, så nu knyter jag slips med min scarf varje dag, ser riktigt proffsigt ut tycker jag!
Cool story bro, jag vet. Men det finns inte så mycket mer att berätta 40 minuter efter att man vaknat.
Jag är så himla trött. Tror jag ska krypa ner i sängen nu och se på Skavlan och annat kul. Har fått ett nytt schema och börjar inte längre klockan 10:00 på måndagar utan klockan 08:00! Så det är nog bra om det blir en tidig kväll.
 
Godnatt från Caux Palace ♥
Kitchen service är såå mycket roligare och enklare än vanlig service. För det första är kockarna hur gulliga som helst, de skriker inte på en och säger alltid "please" och "thank you" till skillnad från service i franska restaurangen eller i skolkafeterian där de bara skriker på en.  Jag blev förvånad över hur mycket jag faktiskt gillar att stå i köket. Det är en speciell stämning där inne, totalt annorlunda från allt annat vi gjort.
 
Precis som hemma och när jag är på middag hos vänner fick jag uppgiften att hacka och skölja salladen. Men den här gången var det hur mycket sallad som helst, alltså så det skulle räcka till imorgon kväll för hela skolan, så det tog ett bra tag! Sen hade dem en speciell tvättmaskin som tvättade salladen åt en, riktigt bra apparat! Vi fick 45 min på oss att äta brunch (när vi serverar får vi max 20!) och efter det fick jag göra i ordning croissants och danish pastries till morgondagens frukost. Jag var även nära på att bli inlåst i frysrummet (mardröm!) vilket var lite läbbigt. Annars var det rätt mycket städande eftersom att vi som höll på med grönsaker och sånt blev klara långt innan de som hade hand om kött och grytor. 
 
Nu har jag tagit en välbehövlig dusch (det är så varmt inne i köket) och ska snart ner och stryka mina skjortor. Jag har tvättat alla men glömde totalt bort att stryka dem också. Smart.

Klar runt 14:00, hörs då!

Rätt sliten efter 16 timmars service, men min klasskompis fyller inte 18 varje dag så det fanns inte så mycket annat att göra än att klä upp sig och dra ner till Grotto.
Jag och Juan David. Jag köpte en tequila-shot till honom och han blev såå glad!
18 år! Woooho!!

Det kanske är lite tjatigt att alltid lägga upp en bild med exakt samma utsikt, men grejen är att jag aldrig tröttnar på den. Det är så vackert här!

Igår innan vi skulle servera middag på den franska restaurangen var jag extremt nervös. Igår skulle vi nämligen servera viner, ostar och dessutom använda MiCROS (maskinen man klickar in beställningarna på) för första gången. Jag visste att Mr. Dennis och den franska kvinnan hade rätt höga förväntningar på mig eftersom jag gjorde rätt bra ifrån mig förra veckan, och jag ville verkligen inte göra dem besvikna. Vi fick en snabb introduktion på hur man serverar viner, vilka glas som tillhörde vilka viner, hur man föreberedde vin-/champagnekylaren, hur man serverade de olika läskerna, vilken garnering som hörde till vilken, hur man serverade ostarna, vilka ostar som fanns, vilka knivar som tillhörde vilka ostar, hur MiCROS-maskinen fungerade, när och hur man skullle klicka in en order, hur man tog betalt, hur man presenterade notan osv. Det var bara FÖR mycket information på alldeles för kort tid! Dessutom skulle man ju komma ihåg allt annat som hade med serveringen att göra. Så när det var dags för oss att äta middag var jag så nervös att jag knappt kunde äta. 
 
Klockan 17:55 var vi tillbaka i restaurangen och då var det dags att inta service position vilket innebär att man har den vänstra armen bakom ryggen och den högra armen framför bröstet med en service cloth över. Gästerna står utanför och klockan 18:00 öppnas dörrarna. Då måste man vänta bakom sitt bord tills man blir vinkad till dörren. 

1. Välkomna gästen (Bonsoir, par ici s'il vous plait.)
2. Placera gästen och tända ljuset på bordet.
3. Presentera à la carte - menyn.
4. Servera vatten.
5. Placera smöret på bordet och servera bröd på brödtallrikarna (från vänster sida och gå motsols)
6. Förklara dagens meny (på franska) och ta matbeställningarna. 
7. Presentera vinlistan.
8. Placera beställningen i köket och knappa in förrätten i MiCROS.
9. Ta vin- och läskbeställning. Sedan knappa in det i MiCROS.
10. Ta bort vinglasen om inget rött vin ska serveras. Och självklart byta glas till rätt dricka.
11. Placera rätt bestick till förrätten.
12. Hämta förrätten i köket, servera från höger och gå medsols.
13. När gästerna ätit upp halva förrätten, informera köket om att de kan förberda huvudrätten.
14. Duka undan förrätten.
15. Placera rätt bestick till huvudrätten.
16. Servera huvudrätten.
17. När gästerna ätit upp halva huvudrätten, knappa in ostbeställning och efterrättbeställning i MiCROS.
18. Duka undan huvudrätten (från höger och gå medsols)
19. Om gästen har beställt ost, placera ostbestick och servera osten från ostvagnen.
20. Duka undan brödtallrik, smör, salt och peppar och brödkorgen.
21. Rensa undan bordet med en bread crumber (från vänster och gå motsols)
22. Placera rätt bestick till efterrätten.
23. Servera efterrätten (från höger, medsols)
24. Fråga om gästerna vill ha någonting varmt att dricka. Registrera beställningen i MiCROS.
25. Städa undan efterrätten (från höger, motsols)
26. Printa ut och lägga fram notan. Regristrera i MiCROS och ge växel.
27. Eskortera gästen till dörren och tacka och säg hejdå (på franska).
28. Städa undan allt på bordet i rätt ordning: servetter, koppar, glas och minikakorna till kaffet med en svart service-bricka.
 
Jag hade verkligen tur igår. För det första hade jag tre underbara tjejer från Hong Kong - hur gulliga som helst! De ställde en massa frågor om var jag kom ifrån, hur gammal jag var osv. Sen gav dem mig en massa komplimanger om min service, sa att jag såg ut som Blair i Gossip Girl och var allmänt söta helt enkelt. Det hjälper verkligen. Servitörerna vid de andra borden sa att mina gäster såg allra nöjdast ut. Det är ju bra! De beställde en flaska vitt, vilket var okej eftersom att alla skulle dricka den så jag behövde inte tänka så mycket på olika glasbyten. Ost skulle dem inte ha vilket var skönt! Under middagen kom den franska damen (notera att jag inte längre kallar henne för tanten!) och tittade på mig rätt allvarligt. Självklart blev jag nervös när hon började med: "YOU." Eeeeh, "Yes?" "You need to study the mise en place more, beacuse you are one of the best and you can do this!" Klart jag tänker plugga på! Om hon, som är mest kräsen när det gäller människor säger att jag har en chans kanske det ligger något i det. Tar verkligen åt mig av hennes råd, för även om hon är en riktig häxa ibland är hon extremt proffesionell. 
 
Första dricksen igår också! Och gissa hur mycket? Notan (alltså vinet) gick på 22 CHF (cirka 154 kronor) och jag fick 8 CHF i dricks (56 kronor!!). Mr. Dennis var helt chockade efter att mina gäster gått och de såg 8 CHF ligga där. Han trodde jag hade glömt ge växel, och när jag sa att de inte ville ha den blev han först lite förvånad, sen log han och sa att pengarna var mina. 8 CHF kanske inte låter så mycket men det vanligaste är att få mellan 1 till 3 CHF. Tror det var rekord den här veckan. Jag är nöjd!
"Good service Lisa ♥" "Very professional! Thanks."

Jag mötte tjejerna nere i Grotto sen på kvällen och då kom de fram till mig igen och sa hur duktig jag varit! Kändes helt underbart.
 
Nu är jag klar med service. Har ingen känsel i fötterna och är helt slut i huvudet men jag ska ändå försöka dra ner till Grotto och fira Juan Davids 18-årsdag! Berättar allt om service imorgon. Nu blir det en vaaaarm dusch.

Nu har jag rast fram till 10, sen är det dags att servera lunch. Var precis och hämtade upp min köksuniform som ska användas på söndag förmiddag. Jag lovar att lägga upp en bild då, jag ser sjukt rolig ut i den. Dessutom hade de bara stora storlekar kvar så uniformen är egentligen alldeles för stor, men det spelar ingen roll, ska ändå stå i köket. Nu blir det kaffe!

Hahahahahahaha åh titta!!! Den här bilden ska vara med på mitt CV när jag söker jobb på femstjärniga hotell i Paris. Tror ni någon kommer anställa mig? Hahaha ♥
Eftermiddagen bestod utav en föreläsning som handlade om droger, alkohol och hur farligt det är. Vi har ju aldrig hört att bilkörning och alkohol och droger inte går ihop så det var verkligen tur att polisen kom och pratade om det. Under Personal Development & Communication läste läraren igenom mitt CV och han sa att det såg lovande ut. Jag lyckades även boka in ett möte med honom på måndag så att han kan titta igenom det en gång till. Det är lite busigt eftersom han egentligen inte får hjälpa oss så nära deadline. Så det är vår hemlis, fniss.
 
Klockan fem hade vi vår sista Grooming and appearance - presentation. Vi gick igenom klädsel och vad som är okej och inte okej när det gäller smink, strumpor, färger... alltså allt! Hon var extremt petig och sa att det inte var många som faktiskt uppfyllde rätt krav. När föreläsningen var slut och jag gick ut genom dörren tackade jag henne och då sa hon "You look great by the way!" och det är något man verkligen ska ta åt sig eftersom hennes jobb är att hitta fel in i minsta detalj. Så det kändes ju kul!
 
Nu på kvällen har jag pluggat med Sash, Valerio, Euan och Karl och tro det eller ej så hade jag användning utav någonting jag lärt mig i gymnasiet och som jag aldrig trodde jag skulle ha någon som helst nytta av. Uppgiften var sjukt svår och oklar och då kom jag på att man kunde lägga upp allt i t-konton, någonting jag inte gjort sen andra året i gymnasiet. Det sjukaste var att jag fick fram rätt svar! Förstår inte hur jag faktiskt kunde komma ihåg hur man gjorde.
 
Imorgon är det service som gäller. Klockan är ställd på 05:00 och jag kunde inte vara mer taggad, eller? 
 
Sweet dreams ♥
Alltså åh vilken god lunch det var idag. Temat var European lunch och ni skulle bara sett hur mycket god mat det fanns. När man kom in i matsalen serverades det olika typer av viner och maten var sjukt god! Det fanns en massa olika grytor och olika sorters pasta och sånt. Men det bästa var nog efterrätten som bestod av en massa olika tårtor och ett stort utbud av frukt (äpplen, melon, jordgubbar, vindruvor, persikor etc.) och jag kunde så klart inte motstå. Så jag åt lite utav huvudrätten sen åt jag en jättegod chokladtårta med jordgubbar och persikor. Nomnomnom. Här är två bilder några klasskompisar lade upp på Facebook. Jag var för koncentrerad på att äta för att ta några egna bilder.
Nu är det ju så här att jag går en utbilning som ger mig möjligheten att jobba världen över och att träffa människor från olika kulturer, vilket jag egentligen ser fram emot. Men att ha grupparbeten med 10 personer där endast hälften kan tala korrekt engelska är inte så jättekul. Det slutar ändå bara med att vi fem som faktiskt förstår vad uppgiften går ut på, som kan skriva och kommunicera på engelska och har mål inom hotellindustrin gör hela arbetet. Det enda som sker när man blandar grupper på det här sättet är att häften får göra allt och resten sitter där som frågetecken. Ingen blir klokare av detta. Blir så trött. Och ja, jag vet att jag inte kan undivka dessa kulturkrockar eftersom branschen jag gett mig in på är helt berodende av det, men ute i arbetslivet kommer förmodligen asiaterna kunna tala engelska och dessutom ha några mål. När det bara gäller utbilningen finns det ju inga krav på att man verkligen vill jobba med detta i framtiden. Det börjar märkas att vissa inte ens vet vad de gett sig in på. En kille från Kina i min grupp visste helt seriöst inte vad Paris var, inte Four Seasons heller för den delen! Ska man jobba inom hotellindustrin, alltså en utav världens mest internationella branscher måste man väl ändå veta vilken stad som haft flest turister någonsin genom tiderna?! Speciellt när vi haft en föreläsning om det. Jag försår verkligen inte hur dessa människor ska klara sig. Men jag får försöka vända det till någon positivt: de kommer inte vara någon större konkurrans på IRF (International Recruitment Forum) om 4 veckor. Samma sak gäller när det är dags för oss att ge oss ut på arbetsmarknaden. Det är ju bra iallafall. Tycker bara det är synd att det måste sakta ner hela gruppen/klassens studietempo. Välj inte en utbilnding som denna om du inte är intresserad! Kostar bara en massa tid och framförallt pengar!! 
 
Nu är jag irriterad och trött så jag ska se det nya avsnittet Svenska Hollywoodfruar. Maria Montazami får mig alltid på bättre humör. ♥
Slänger upp två bilder från skolans Welcome Party den 7 september!
Valerio, jag, Yiran, Cyrus, Komal, Ariel
Litet smakprov från dagens tyskalektion. Det känns helt seriöst som om jag aldrig kommer lära mig det där språket alltså, det är svårt och jag har ingen motivation till att ens försöka. Lär ju gå bra! IT-lektionen var onödig och alldeles för enkel. Vi övar på att göra PowerPoints, det är sjukt. Önskar att jag hade tentat av den kursen men det är för sent för att göra det nu. Det visar sig att läraren i Wine & Bar är svensk. Efter lunchen gick jag med en svensk tjej från tvåan och då började läraren prata svenska. Förstår ni hur förvirrande det är? Att höra någon man inte trodde va svensk prata svenska med en? Knas. Men Wine & Bar är nog mitt favoritämne och om två veckor ska vi börja med vinprovning i en riktig vinkällare! Vi ska lära oss beskriva viner och sedan även kunna matcha viner med olika maträtter, extremt roligt tycker jag!
 
Jag har slutat för dagen (älskar onsdagar!) och håller just nu på att tvätta och ska passa på att få allt plugg gjort. Har service i köket hela helgen, så jag vill bli klar med allt innan. Vi får höras lite senare, kram på er ♥
Nu börjar det bli kallt här också. Tagga vinter, whiii! Eller?
Cred till Petter. Finns inte många med samma tråkiga humor. Haha!

Titta vad mina svärföräldrar har skickat till mig, mitt favoritgodis! Tack Nina och Magnus! ♥

Cyrus (från Hong Kong) har skadat sitt knä, så nu måste han gå på kryckor, stackarn... Han ramlade i sitt rum.. :(

Vi har precis haft vår första föreläsning om Personal Grooming med en extremt trevlig och rolig dam. Det är tre förseläsningar totalt under veckan, och vi ska gå igenom allt man måste tänka på innan man går på en intervju. Det är även ganska peppande eftersom hon vill att vi ska satsa högt och stort. Det värsta jag vet är när vuxna människor skrattar åt mål man har eftersom de anser att dem är alldeles för stora. Hon fick mig att få tillbaka hoppet litegrann, kändes bra!
 
Nu har jag en timmes håltimme innan min nästa lektion Hospitality Studies, mest intressanta kursen om ni frågar mig! Hörs sen ♥

Finns inte så mycket annat att göra på en söndag. Sätter mig på balkongen och passar på att få lite sol!

Nu var det lördag igen, så några av oss åkte ner till Montreux vid 12-tiden. Vädret är helt fantastiskt så vi promenerade längst vattnet. Lite shopping blev det också, en vit kavaj från H&M för mig - bild kommer! 
Israel och Finland.

Italien och Mauritus insisterade på att vattnet var tillräckligt varmt för att bada...

Mauritius och Kanada

Killarna ville spela alla spel som fanns!

Bild tagen från tåget på väg tillbaka till skolan, hur fint?
 
Vilken dag! Mycket jobb och stress men har lärt mig så sjukt mycket! Jag började som sagt dagen klockan 09:30 i den franska restaurangen. Fick en deducted point eftersom att jag inte hade med mig tändstickor, jag visste att man inte skulle andända dem till lunchen (det står ju i boken!) men tydligen måste man ändå ha dem i fickan. Jaha. Då vet jag. Jag var verkligen inte den enda som gjorde samma misstag. Vi gick igenom dagens servering och meny. Vi fick en kort lunch och sedan var det dags för oss att servera och idag var det första dagen med en à la carte - meny. Det gick rätt bra, gjorde några småfel som att t ex servera brödet från fel sida och så, men annars bra! Den sura franska tanten kom tom. fram till mig och sa: "I need to tell you somtehing, but it's only between you and me. I think you're doing a great job! There are a few things you can improve, but I think you should be the class supervisor!"
 
Förstår ni hur glad jag blev?! Får man beröm av henne har man verkligen förtjänat det! Så när allt var städat och alla glasen putsade, ställde hon upp oss på rad och sa att vi inte gjort så bra ifrån oss, men att det var bättre än förra veckan. Sen sa hon att hon bestämt att jag skulle vara klassens supervisor. Åh! 
 
Att jag är supervsior innebär att jag har ansvar för hela klassen när vi har service. Jag är typ manager, hihi! Jag kollar vad som måste göras och ger andra uppdrag, sjukt kul men såå mycket jobb!! Valerio är ansvarig för hot-station (där all varm mat är) och jag är ansvarig för sjävla serveringen, dukningen, kaffe- och té-beställningar osv. Det är även vi som kommer vara supervisors när vi har den praktiska examen i skolmatsalen. Sjukt spännande och läskigt på samma gång!
 
Nu ska jag snart ner till skolbaren och träffa några i klassen, är så stolt över att den suraste och strängaste personen på hela skolan sa att jag jorde ett bra jobb och att jag skulle bli supervisor! EGO-BOOST!

Imorgon har jag service igen, och den här gången börjar jag i den franska resaturangen. Ser verkligen inte fram emot det eftersom man ändå bara får höra att man är dålig. Det är en inlärningsteknik jag inte kan förstå mig på. Det positiva är att jag börjar 09:30 istället, så dagen blir inte alls lika lång som förra veckan, så skönt! Nu orkar jag inte göra något annat än att se på det senaste avsnittet av Svenska Hollywoodfruar. Godnatt ♥
Imorse såg det ut såhär. Det märks verkligen att vi är uppe i bergen, vi befinner oss liksom mitt i molnen.

Valerio och Sash innan tyskalektionen utanför klassrummet.

Det är snö på toppen av alperna nu...

Sjukt fin kvällssol ikväll!

Ville ta en mysig bild av mig själv och kvällssolen, men den blev inte så jättelyckad...
Min bild blev så dålig. På riktigt. Kommer aldrig få något jobb med den på mitt CV. Usch.
God morgon! Idag är det skolfotografering, whoho! En bild jag måste leva med i tre år och som måste vara med på mitt CV, önska mig lycka till! Pussar ♥

Städerskorna skulle städa mitt rum, så nu sitter jag på Coffee Bean, skolans café och fortsätter mitt pluggande. Men jag fick iallafall beröm för hur städat mitt rum är, det du mamma! Duktig tjej!!

Valerio (Italien) och Sash (Kanada) skriver CV till hotell runt om i världen.
 
Koncentrationssvårigheter...
 
Första dagen med dåligt väder. Det är både kallt, regningt och blåsigt. Men det är vackert ändå!
Vill bara meddela att jag fick 100/120 (83%) på Oxford-engelskaprovet. Top 15% sa hon! Så nu slipper jag alla engelskalektioner, YAY!

Nu ska jag plugga, kärlek till er i Sverige, jag saknar er ♥
 
Nu ska jag äta frukost, jättehungrig!! Hörs sen.
Igår var som sagt Euan, Cedric och jag på skolans franska restaurang. Vi var alla jättetaggade på en god trerätters-middag och extremt hungirga. Tjejen som serverade oss är lika (o)kunnig som oss inom service, detta var alltså andra gången någonsin hon serverade på den franska restaurangen, och jag ver själv hur svårt det är! Vi blev fnissiga och nervösa innan vi ens gått in i restaurangen eftersom vi vet hur stel och jobbig stämning det är där inne.
 
Det första man bör göra efter att man eskorterat gästerna till bordet är att tända ljuset på bordet. Lätt? Ja, troligtvis den enda saken som inte är svår att göra. Men den här stackars tjejen hade extrema svårigheter just när det gällde ljuset. Hon använde kanske 8 tändstickor innan hon äntligen lyckas tända ljuset, men när hon sedan ska blåsa ut tändstickan råkar hon blåsa ut ljuset på samma gång! Hon suckar djupt och ber om ursäkt och börjar om på nytt. Euan har ett extremt dåligt poker-face så han blir helt röd i ansiktet och ögonen fylls av tårar. Det är bara frågan om sekunder innan han kommer brista ut i skratt, så han flyr iväg till toaletten. Kvar sitter Cedric och jag och bara stirrar på varandra och på den stackars tjejen som än en gång inte kan tända tändstickan. Efter cirka fem försök till lyckas hon tända ljuset! Det var en sådan lättnad.
 
Vi var tvugna att beställa två gånger eftersom att det blev något fel i beställningen, och ändå fick vi inte det vi beställt. Förrätten fick vi vänta på i ungefär en timme och istället för husets sallad fick vi broccoli-soppa. Allt gick bara fel och vi satt där i över två timmar, alltså efter restaurangens stängning. Åh.
 
Jag vill absolut inte driva med den stackars tjejen, det var ju synd om henne! Det är inte lätt och man har såå mycket press på sig med läraren och surtanten som är på en hela tiden. Men match-girl kommer jag aldrig glömma. Hela situationen var bara så jobbig och stel och det fanns ingenting vi kunde göra för att hjälpa henne. Stackarn. Längar tills jag ska jobba där på fredag lunch, eller? Usch.

Fick precis ett jättegulligt brev från världens bästa pojkvän, älskar dig mest!

Måndagar är så sköna! Börjar klockan 10:00 och slutar klockan 16:00, underbart! Ikväll har Euan (Storbritannien), Cedric (Sverige) och jag bokat bord på den franska restaurangen. Det är rekomenderat att gå dit eftersom vi lär oss själva serveringen samtidigt som vi äter, perfekt!
 
Nu ska jag nog läsa några sidor Management of Food and Beverage Operations ute på balkongen, soligt idag igen!
 
 
Första dagen med skoluniformen, den var inte så hemsk som jag trodde, men jackan sitter förfärligt! Här är den iallafall, jag ska försöka få i mig lite frukost!
Jag har inte varit så duktig med att visa hur jag bor, så jag tänkte visa några bilder på mitt rum. Jag har försökt göra det så hemtrevligt som möjligt, men mycket är är ju inte ens mitt. Jag trivs bra iallafall!
Ahh jag förstår inte varför alla bilder är upp och ner!! Hjälp mig någon.
Åh, vilken fin dag det har varit idag! 25 grader och strålande sol. Den här söndagen har varit en typisk sådan. Vi har sprungit runt i mjukiskläder och tvättat, strukit och pluggat. Riktigt bra dag helt enkelt. Yiran, Sash och jag har hängt på Sashs balkong hela eftermiddagen, och jag har till och med lyckats få lite färg! Klockan 18:00 ska vi äta middag och sedan blir det kvällspromenad här uppe i bergen. Det blir förhoppningsvis en tidig kväll ikväll, en hel skolvecka väntar ju. Wiho.
Sash (från Kanada) tvättar! Det var hur svårt som helst att hitta lediga tvättmaskiner då söndagar är den typiska tvätt-dagen här på skolan.

Sash och Yiran (från Nya Zeeland) stryker vita skjortor. Inte det enklaste.
Bild tagen från Sashs balkong. Här uppe satt vi och läste Hospitality Industry Financial Accounting. Kul.
 
Nu ska jag möta upp Sash och försöka hitta lite brunch, riktigt hungrig! Hörs sen!
...så har jag ingen aning om varför bilderna i förra inlägget är upp och ner. Förstår inte hur man vänder dem. Knas.
Det var så skönt att sova ut imorse. Att gå upp 06:00 varje morgon är ingenting jag har vant mig vid än, så imorse vaknade jag 11:00, utvilad och på bra humör. Vi bestämde oss för att dra till Montreux där det var något speciellt bil-racing-evenemang där bland annat min skola är med och sponsrar. Vi köpte kebab och åt den vid vattnet och till efterrätt åt vi Mövenpick-glass. Nomnom. Jag drog och köpte ett par nya platta svarta skor eftersom att de jag hade köpt innan jag åkte inte var acceptabla (så jobbiga regler). Köpte även tvättmedel och har tvättat mina vita skjortor. Vi gick runt ett bra tag, tittade på bilutställningen, tog en öl ute i solan och drog hem vid 17:00. Nu har vi ätit middag och sitter och chillar på uteplatsen. Det är som sagt sjuuukt fint väder idag. BRA lördag!
 
 
Fredagar är numera den värsta dagen på hela veckan. Jag börjar klockan 06:00 och får servera frukost till hela skolan. Sedan har man kanske en timmes rast och sedan är det dags att servera lunch till hela skolan. Efter att man städat klart hela matsalen har man kanske 40 minuters rast och sedan börjar helvetet.
 
Skolan har en fransk restaurang som heter Caux Palace, där man serverar fina middagar med à la carte menyer och viner. Vår lärare Mr. Dennis är trevlig och så, men hans kollega är en arg och bitter tant som bara står och skriker på en. Det var helt sjukt. Cirka två timmar innan vi skulle ta emot gästerna går läraren igenom allt. Hur man dukar bordet, hur man viker ut duken på rätt sätt (ja, det är tydligen hur viktigt som helst), hur stort avstånd det ska vara mellan bordet och besticken, hur man viker servetterna etc. Sedan gick vi igenom all servering vilket var det sjukaste jag varit med om. Vi skulle minnas allt från menyn (på franska och engelska), hur man skulle placera smöret och brödet till hur man ska skrapa av använda tallrikar. Dessutom skulle vi säga en massa fraser på franska vilket inte var ett problem för mig som kan språket, men för alla andra måste det varit hur svårt som helst att dessutom komma ihåg det också. Men det var så mycket regler och så mycket som skulle göras på så kort tid, alltså omöjligt att komma ihåg allt. 
 
Vi blev alla tilldelade ett eget bord med tre platser, och första duken jag lade på blev bra. Den låg precis i mitten och lärarna sa inte till mig. Men när den andra duken (som är en aaaaning mindre än den första) skulle på bröt helevet ut. Den franska tanten kom fram till mig och började skrika "Ooh mon Dieu!! What have you DONE?! I have never seen something like this in my whoooole life!!!" och genast började hon ändra om min dukning (alltså det var bara två dukar på varandra). Hon var så missnöjd, helt sjukt. Och jag stod bara där i chock och visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag började skratta. Det var bara för mycket!! 
 
Resten av dukningen gick väl okej, dock kom tanten fram och himlade med ögonen när vinglaset inte dukades innan vattenglaset (eller tvärtom, minns ju självklart inte) och kom fram och bad mig göra om allt. Middagen gick bra då jag bara hade två gäster (andraårselever som var trevliga) och jag var klar först vilket var skönt. Fast det jobbiga var att man var tvungen att stå med högra handen bakom ryggen och den vänstra armen framför med en service-servette över och bara stirra in i väggen under hela middagen. Alltså precis vid borden. Stackars gäster. Enda gången man fick röra sig var när vatten skulle fyllas på eller om det fanns mindre än tre smörpaket på bordet eller för att duka av eller för att informera köket om att gästerna snart är klara för huvudrätten. Det var så sjukt. Inget annat ord kan beskriva det. Så mycket press att tre tjejer i klassen bröt ihop mitt under serveringen, vilket gjorde tanten ännu argare.
 
När vi runt 21:00 hade städat klart och plockat undan allt fick vi höra hur missnöjd hon var över oss och hur dåliga vi var. Kändes så bra att vi alla drog ner till baren för att fira.
 
 
Jag är så trött. Imorgon ska jag dessutom jobba mellan 06:00 till 21:00 som serveringspersonal, så jag orkar verkligen inte skriva. Har haft en lååång dag med lektioner från 08:00 till 18:00, nu vill jag bara sova. Hejdå.
Detta sa vår föreläsare i Wine & Bar under dagens lektion. Jag tycker det är ett fullkomligt klokt och sant citat. Anyway. Igår kväll efter en lång, varm dusch tänkte jag krypa ner i sängen och se på Svenska Hollywoodfruar på TV3play, och precis när jag kommit ut ur duschen och lagt mig i sängen med datorn i knät börjar folk sms:a att jag skulle komma till Grotto - skolans bar. Jag var extremt otaggad men eftersom det är första veckan vill jag inte missa några som helst tillfällen att lära känna folk, så jag drog dit. Bra stämning som vanligt och jag stannade väl kanske i två timmar innan jag släpade mig upp till rummet igen. 
 
Min dag började med den efterlängtade tyskalektionen, yay! Det finns inte så mycket att säga egentligen. Jag är extremt nervös inför kursen eftersom jag efter dagens lektion insett att jag inte är speciellt bra på tyska. Dessutom är jag inte alls motiverad vilket gör det ännu värre. Åh.
 
Information Systems 1 (IT-lektion) hade vi ett test i Office Word på Mac-datorer. Jag var tydligen rätt duktig enligt läraren, så imorgon ska jag göra ett till test för att se ifall jag kanske kan få slippa just Word-lektionerna. Skulle vara rätt skönt faktiskt. Jag hade även ett engelskaprov från Oxford idag eftersom skolan vill se om man behöver gå på lektionerna eller inte. Jag hoppas såklart på att jag slipper eftersom det skulle göra att jag är ledig halva onstaden efter lunch. 
 
Efter skolan drog kanadensaren Sash, italienaren Valerio och jag ner till Montreux för att fixa id-foton till Valerios visa. Detta innebar självklart att vi tåg det lilla tåget ner, och för mig innebar det premiäråkning! Och shit vad instabil och osäker den känns! Är man dessutom höjdrädd är det bara förjävligt. Jag måste verkligen vänja mig för det är verkligen det mest effektiva sättet att ta sig tillbaka till civilisationen. När vi kom tillbaka till skolan klockan 19:15 hade restaurangen stängt! Helt sjukt. Så jag åt en macka i caféet och köpte även med mig en muffins till kvällspromenaden med några söta människor.
 
Detta var lunchens efterrätt, hur cool? Sjukt god dessutom. Nomnom.
 
 
Tisdag! Nya lektioner stod på schemat. Klockan 08:00 började min första lektion Food & Beverage Management, och ja den handlar exakt om just hanteringen utav mat och dryck på hotell och restaurang. Min lärare Mr. Cubbin var sjukt trevlig och han verkar verkligen bra, trots att han ger oss i uppgift att göra ett projekt på 8 000 ord. Kaos. Det gäller verkligen att inte göra allting i sista minuten som i gymnasiet.
 
Dagens andra lektion var Food & Beverage Cost Control vilket handlar om inköp och hur man som ägare eller manager (på ett hotell eller restaurang) kan göra småsaker som faktiskt kan höja omsättningen hur mycket som helst, och därmet även höja din egna lön. Läraren är den skönaste någonsin! Han har nästan inga regler alls vilket är helt annorlunda från alla andra lektioner där lärarna inte ens låter eleverna gå på toa.
 
Nu har jag en håltimme på tre timmar, och sen har jag Information Systems, vilket jag tror är en vanlig datalektion typ. Vi får se! Jag återkommer ikväll efter föreläsningen om regler på skolan.
 
Och by the way så fixade jag en ny namnskylt precis innan lektionen började, phuuuu!
Okej, detta kan låta som ett riktigt i-landsproblem, men jag har tappat bort min namnskylt. Och visst, det låter ju inte så illa, men utan skylten får jag inte gå in i matsalen imorgon bitti och äta frukost. Och jag kan inte köpa en ny innan jag börjar eftersom receptionen öppnar klockan 08:00 - samtidigt som jag har min första lektion. Ska försöka vara jättebusig och ta mig in ändå på något sätt...
Idag började jag officiellt på SHMS. Måndagar är bästa dagen eftersom jag börjar klockan 10:00 och slutar vid 16:00. Min första lektion var Hospitality Studies och kursen verkar extremt intressant, men det kan också ha att göra med att min lärare Mr. Urech är jätteskön. Vi gick mest igenom planeringen och regler.
 
Dagens andra lektion var Wine & Bar och det kommer nog bli roligast. Det verkar vara mycket vinprovningar och annat praktiskt. Om jag har förstått rätt så kommer vi lära oss om olika viner och även vilket vin man kombinerar med vilken mat. Roligt för mig som alltid velat gå en vinkurs!
 
Sista lektionen var Accounting Principles. Jag har inte så mycket mer att säga eftersom kursen inte verkar vara så extremt intressant och att läraren är tråkig och gammaldags, och dessutom är han sträng. 
 
Jag vet att jag borde skriva mer om allt men just nu måste jag ta en power-nap, är inte vad vid att sitta i ett klassrum en hel dag längre.
 
Idag var det uniform som gällde, men eftersom min uniform håller på att tillverkas få jag bära min egna som är 1000 gånger snyggare!
Igår kväll var jag som sagt på välkomstceremonin på skolan. Ceremonin hölls i skolans sjukt fina teater där alla lärare blev indroducerade. Efter det var det mingel i den stora salen, och jag var chockad över hur mycket folk det faktiskt går på skolan. Vi minglade iallafall runt ett tag och sedan var det dags för middag då jag med en massa nya människor varav de flesta kom från Portugal. Efter middagen var alla rätt taggade så runt 20:30 drog vi ner till skolans bar/nattklubb "Grotto". Det var sjukt trevligt och jag snackade en hel del med två andraårselever som gav mig tips och så inför hösten. Vi pratade även en hel del om praktiken och hur det hade gått för dem. Runt 23:30 kände jag mig extremt sömnig och bestämde mig för att dra mig upp till rummet. Bra välkomstkväll!
 
Extremt suddig och dålig bild men ville bara visa hur den stora salen utanför teatern såg ut igår kväll!
Idag har varit en hektisk men spännande dag. Jag har:
  • Blivit tilldelad en klass och går numera i klass 1-7. Träffar inte hela klassen förrän imorgon dock.
  • Fått reda på att min franska- och spanskanivå är för hög för att jag ska kunna plugga någon utav dem. Jag läser numera tyska steg 1.
  • Fått mitt schema. På fredagar jobbar jag i köket och som serveringspersonal från klockan 06.00 till sent på kvällen.
  • Fått alla skolböcker jag inte ens visste fanns så som Professional Table Service, Hospitalty Industry Financial Accounting, Management Food and Beverage Operations, Planning and Control for Food and Beverage Operations, Hospitality Today och självklart Willkommen!, min nya tyskabok.
  • Varit hos skolans sömmerskor och beställt min uniform. Får den på fredag och bilder kommer!
  • Blivit vän med fyra sköna asiatiska dudes!
  • Sagt hejdå till mamma och Michel som tydligen inte tänkt stanna längre än 24 timmar.
Klockan 18:00 blir det en welcome speech och sedan mingel med drinkar och middag. Berättar om det så fort jag hinner!
 
I morse släpar jag upp mig klockan 06:15 eftersom välkomst-talet ska hållas klockan 08:00 i teatern. Jag är helt klar 07:20 och går ner till bufférestaurangen för att ta en kopp kaffe men där är allt tomt. Jag träffar en andraårselev som hänvisar mig till plan 4 (hallen utanför receptionen), så självklart går jag dit. Där står allt förberett med koppar och tomma kaffe- och tétermosar, men jag vågar så klart inte röra något då allt är så prydligt uppställt. Ingen annan av de fyra hungriga eleverna vågade göra något heller. Så det lär inte bli någon frukost de närmsta timmarna eftersom vi alla ska mötas i teatern om 20 minuter. Det ska bli skönt att få reda på hur allt fungerar, för just nu är alla extremt förvirrade.

Det är tur att utsikten från min balkong är så fin! Det går inte att vara arg eller irriterad när man vaknar till detta varje morgon.

Eftersom att jag lovat både släkt och vänner hemma i Sverige att jag ska vara en trogen bloggerska och skriva om allt som händer så måste jag ju göra det. Men just nu är jag bara alldeles för trött för att tänka eller skriva. Så mycket har förändrats på bara en dag, och jag kan inte bestämma mig ifall det är positivt eller negativt. Vi får helt enkelt se imorgon när jag fått mer information om vad jag faktiskt har gett mig in på. Så. Sjukt. Trött.