Nu har Hyatt skrivit på kontraktet! Har officiellt praktik på Park Hyatt Paris Vendôme Restaurant Les Orchidées. Längtar!

Jag har precis haft min tenta i Accounting. Gick nog inte så bra som de andra tentorna, jag satt liksom kvar till slutet vilket jag aldrig gör. Men jag började längst bak med frågona som var värda mest poäng för att vara säker på att hinna, men klockan 10:15 hade jag fortfarande inte svarat på 3 frågor. Egentligen spelar det ingen roll om jag får godkänt (över 70%) eller inte, så länge det inte är lägre än 50% för då är det svårt att ta igen det på våra finals i januari. Men nu är det gjort så jag orkar verkligen inte tänka på det mer. Bara två tentor kvar nu, sen MILANO! Ska tvätta alla kläder idag och packa imorgon, är så taggad!

Usch detta är så svårt! Siffror och olika termer hit och dit. Jag dör. Tentan är imorgon och jag kan så lite att jag knappt bryr mig längre. Fy. Längtar verkligen till fredag nu.

Dagens tenta var F&B Service Theory, gick rätt bra tror jag. Imorgon har jag tenta i Accounting vilket gör mig så nervös. Inte det lättaste ämnet. På förra provet fick jag 74%, men det var open book, och gränsen för godkänt går vid 70%. Så nu ska jag möta upp några och försöka förstå allt det där. Åh vad jag längar till fredag!
Nu har jag haft min tyska skriftliga tenta och jag tror faktiskt det gick rätt bra. Chansade mig igenom en hel del men det visade sig att det var rätt ändå. Efter tentan gick Euan, Valerio, Catharina, Cedric, Yiran, Sash, Chanelle, Lina och jag på en promenad uppe i bergen och hade snöbollskrig. Kändes verkligen bra att få lite frisk luft. Nu sitter jag på mitt rum och dricker té. Imorgon har vi tenta i F&B Service Theory så vi måste plugga en hel del ikväll. Har inte så mycket roligt att berätta om.
 
Puss på er ♥
Tänkte visa några bilder på rummet i Paris. Flyttar runt den 8e februari. Det är inte speciellt stort som ni ser, och inte så lyxigt, men jag längtar så mycket! Det är något charmigt med stället, även om jag kanske inte kommer tycka det efter 6 månader, men det ska ändå bli så kul! Ett annat plus är att det ligger centralt och nära till jobbet på place Vendôme.
 

Idag var vi nere i Montreuxs resebyrå för att boka biljetter till Paris nästa helg. Vi har ju midterms hela veckan men sista tentan är klar 10.15 på fredag, vilket betyder att vi faktiskt kan åka iväg! Problemet var bara att biljetterna till Paris hade stigit rätt mycket sen i måndags så vi bestämde oss för att åka till Milano istället! Kul, har aldrig varit där!

Nu måste jag berätta om vår service exam igår. Vill bara tala om att jag aldrig varit så nervös inför ett prov någonsin, och stressnivån var hög redan torsdag morgon. Natten till fredagen sov jag nästan ingenting, vaknade hela tiden och var allmänt virrig. Jag gick upp klockan 05:00 och mötte upp resten av klassen i cafeterian klockan 05:40. Frukosten gick bra och lunchen också, det är så onödigt att bli underkänd i cafeterian eftersom det inte är speciellt svårt där, det handalar bara om teamwork.
 
Efter lunchen fick vi höra dagens meny; förrätt, huvudrätt (med tillbehör), och två efterrätter på franska och engelska. Vi 15 minuter på oss att memorera den och prata med kocken för att ta reda på så mycket som möjligt (var fisken kommer ifrån, hur såsen var tillagad etc.). Efter 15 minuter samlades vi alla i cafeterian och alla fick sitta vid ett eget bord. Längst fram satt vår italienske examinor med viner, en mängd olika glas, ost-vagnen, koppar, menyn… Han ropade upp oss en och en, och efter två personer var det min tur. Självklart trodde han att jag var italiensk (inte så konstigt kanske, med mitt efternamn) och började babbla bibidibabidiboo. Jag fick frågor om huvudrätter, vilken förrätt jag skulle rekommendera till rött kött, vilka glas som används för vad, ostar och deras ursprung, viner att matcha med ostar och mise en place för en ristretto. Jag tror det gick rätt bra förutom att jag glömde vad entrecoten serverades mes för sorts potatis. OH NOO!
 
När alla hade haft sin muntliga examen var det dags för bordets mise en place. Vi fick 20 minuter på oss att duka våra bord och att putsa glas och bestick. Borden inspekterades ett efter ett och medans man väntade skulle man stå i service position och bara vänta. Jag hade bord nummer 8 vilket gjorde att jag hade rätt lång tid på mig att se mitt misstag: duken och överduken var inte i linje med varandra på vänster sida, och självklart tittade han på just den sidan. Men han log och sa att det var okej. Jag har aldrig varit bra på att putsa glas men inget utav glasen var smutsiga vilket var tur eftersom ett smutsigt glas innebär -3 poäng/glas. Den franska damen Nicole bad mig öppna en vattenflaska med kork (som en vinflaska alltså), vilket låter extremt enkelt, men det finns ett speciellt sätt att göra det på och korken får absolut inte låta när man drar ut den (ger också -3 poäng), men som tur var gick det bra!
 
Vi åt en snabb middag, och då var jag lugn. Det värsta var över. Nu var det bara själva servicen kvar och det är den jag är bra på.
 
Det gick verkligen extremt bra. Italienaren kom fram till mig och sa att han inte kunde hitta några fel när det gällde min service, och Madame Nicole kom fram och sa att hon skulle stå och glo på mitt bord ett tag och försöka hitta något fel, men det gjorde hon inte. Jag gjorde några småfel när det gällde varmrätten: när man ska servera en varm huvudrätt är man tvungen att ha med sig en partner som bär den extra tallriken, men jag gick in i köket, nöjd och glad tills hon som inspekterade vad vi gjorde bakom själva restaurangen frågade mig var min partner var. Antar att jag även fick deduction points eftersom jag var tvungen att gå tillbaka och hämta någon, vilket räknas som en unessary trip.
 
Men annars gick allt bra, och när allt var klart applåderade min grupp för mig och sa att det är tack vare mig allt gick så bra igår. Blev så glad.
 
Sjävklart blev det en spontanutgång till Montreux vid midnatt. Vi drog till Millesime, en rätt bra nattklubb och hade det hur kul som helst. Och vet ni vem som kommer in? Mr. Liow, vår F&B Service Theory-lärere, Madame Nicole och den italienske examniorn! Madame Nicole kom fram till Lina och mig och berättade hur stolt hon var över oss och att vi var hennes favoritelever. Hon bad italienaren ta en massa bilder på oss tillsammans och kramade om oss hur mycket som helst. Det var så skönt att veta att allt jobb och all stress faktiskt var värt det.
Nu gäller det. Wish me luck.
Okej, efter att jag svarat på Raffles mail och berättat att jag tackat ja till ett annat hotell ändrades allt. De skrev värsta mailet om att jag absolut måste jobba hos dem och att de vill att jag ska vara en del utav deras team. De frågade om skolan kan göra något åt saken och om jag redan skrivit på kontraktet. Eftersom jag inte vet vad jag ska svara så bifogade jag mailet till min internship-dude här på skolan, men jag vet att han kommer säga att det är försent eftersom jag faktiskt skrivit på med Hyatt. Tycker Raffles beteende är lite konstigt.
 
Nu ska jag lägga mig. Har service-exam imorgon (06:00-21:30) och måste vara på topp. Har nog aldrig varit så nervös inför ett prov någonsin. Jaja, vi hörs förmodligen på lördag om jag inte dör i franska restaurangen imorgon. Ciao!
Valerio och jag hade vår muntliga tyska-examen innan lunch, gick bra tror jag! 
 
Raffles svarade 40 minuter efter att jag skrivit på kontraktet med Hyatt. De vill att jag ska åka till Paris och träffa Raffles manager och deras chef de service. Förstår ni hur jobbiga de är? Även om jag åker dit så är jag ju inte säker på att få jobbet, däremot är det högst troligt eftersom de inte skulle kallat dit mig annars. Så nu får jag inte jobba på mitt drömhotell, som jag förmodligen hade fått jobbet på. Men men, det får väl bli efter att jag fått mitt diplom. 
 
Jag är glad över att få jobba för Hyatt. Jag jobbar 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. Valerio ska jobba på samma hotell men på en annan restaurang, så jag kommer inte vara helt ensam. Lönen är väl inte den bästa (436.05€) men jag får mat under arbetstiderna iallafall. Dessutom vet jag att Hyatt är en utav världens bästa kedjor att jobba för och det finns rätt många möjligheter där. Man kanske kan få praktik på Hyatt i New York nästa år, vem vet?
Eftersom att Raffles inte verkar bry sig om att höra av sig har jag precis tackat ja till Park Hyatt Paris Vendôme och det ser det ut som om jag ska jobba i deras fin-restaurang Les Orchidées. Flyttar till Paris den 11 februari och kommer tillbaka den 9 augusti. Har precis mailat angående boende också, så hoppas på svar snart!
Idag hade jag examen i Wine & Bar. Vi var en grupp på fyra personer där två skulle prova vinerna och berätta om dem och två skulle para ihop maträtter till rätt viner. Tror det gick bra för Yiran och mig, vi testade fem olika viner och skrev jättemycket på varje så det ska nog gå bra. Inte säker på hur det gick för Sash och Théo med matchingen. Jaja iallafall en till tenta avklarad! Lite annorlunda att dricka vin på ett prov dock.
 
Nu ska jag upp till Valerios rum och plugga tyska, menyn, ostar och viner. Pussar.

Pratar med min prins på Skype. Han ska operera bort blindtarmen och jag önskar verkligen att jag kunde vara med honom just nu.

Nu har jag haft mitt prov i accounting, tror det gick bra. Nu håller jag på att maila alla i min klass om service på fredag. Supervisorn i den andra gruppen bestämde sig igår för att hoppa av skolan, jättebra, så nu ansvarar jag för hela klassen vilket är lite klurigt efersom jag inte vet vad folk i andra gruppen är bra på. Men men. Har mailat Raffles och sagt att jag fått ett erbjudande och att jag måste veta snarast om det finns en chans att jag kan jobba hos dem så att jag inte förlorar min plats på Hyatt. Nu blir det plugg fram till 17:30 då middagen öppnar.

Hyatt har precis hört av sig och de vill att jag börjar hos dem i februari. Problemet är bara att det inte är mitt första val och att jag vill se vad de andra svarar, men Raffles har fortfarande inte hört av sig. Kan man maila och säga som det är? Att jag gärna vill jobba hos dem men att Hyatt erbjudit mig en praktik? Hjälp.

Nu har jag haft tenta i Information Systems. Hoppas det gick bra för jag gick efter en timme och jag hade 30 minuter över och det är pinsamt om jag inte klarade det då. Efter lunch har jag prov i Acoounting så får hoppas det går bra. Nu måste jag dra.
Kolla vad coolt förresten, vi är verkligen över molnen! Bild tagen från Euans och Valerions balkong.

Försöker varva ner med ett avsnitt Bamse på SVTplay. Nostalgi!

Vecka 8 här på SHMS innebär exams. Idag hade jag min intervju i Personal Development & Communication som väger 40% av mitt slutbetyg. Jag tror det gick bra men jag glömde fråga om nästa steg i processen i slutet, och det var värt 5%, men men vad ska man göra? Nu har jag rätt mycket att plugga, prov varenda dag. Uppdateringen kommer vara sämre än vanligt, förlåt. Kram på er ♥

Förlåt för extremt dålig uppdatering, sammanfattar allt imorgon. Nu ska Euan, Cedric, Lina och jag ner till Montreux och äta middag, vi är så trötta på skolmat. Hörs sen!

Tack Vicky!! Du förstår inte hur glad jag blev, och bilderna på oss är så underbara! Saknar dig så mycket!!!

Cedric, jag och Euan var så glada efter intervjuerna igår!

Nu måste jag berätta om gårdagen! Vi tog bussen till byggnaden i Montreux där IRF skulle hållas, bussresan var förresten sjukt obehaglig eftersom bussen var alldeles för stor för vägen och att vi mötte andra bussar och bilar på vägen ner, lite obehaligt. Men iallafall!
 
Min första presentation började klockan 09:30, Le Royal Monceau - Raffles Paris. Oj vad jag vill jobba där! Extremt fint hotell och personalen verkar väldigt bra! Så efter presentationen gick jag fram till representanterna och bad om en intervju, det fick jag direkt med hotellets F&B Manager. Jag tror intervjun gick bra, och han tycker jag ska jobba i Raffles superkända bar som servitris, inget jag tackar nej till liksom! Allt flöt på bra men sen i slutet blev jag extremt förvirrad etersom han sa: "Du har hittat en praktikplats!" men jag förstod aldrig om han sa det som en fråga eller mer som att det bara var så? Men han skulle prata med de ansvariga och höra av sig, så det är nog bra.
 
Min andra presentation klockan 11:00 var med Marriott, vilket egentligen var ett misstag eftersom jag inte ens vill jobba där. Men jag lyssnade mig igenom hela presentationen och den var extremt tråkig. Skulle aldrig villa representera dem eftersom det enda de vill är att vara störst.
 
Innan lunch var jag på en snabb föreläsning med Four Seasons Hotels & Resorts, men tyvärr var de inte här för att rekrytera några praktikanter. Däremot marknadsförde de en ett år lång management-kurs som gör att man kan bli chef för ett visst område efter bara ett år, någonting jag ska tänka på! Four Seasons är ett så underbart företag.
 
En annan kedja jag alltid velat jobba för är The Dorchester Collection som har två hotell i Paris: Le Meurice och Plaza Athénée så mellan två presentationer sprang jag ner till deras monter, presenterade mig och fick en intervju! Score! Inte det enklaste kan jag lova er. Så klockan 14:00 var det dags. Företaget är så häfitgt och jag skulle mer än gärna jobba där, men jag tror inte intervjun gick såå bra. Den gick inte dåligt eller så, men jag vet att konkurrensen är extrem där. 
 
14:50 stod jag utanför Hyatts intervjuer. Lyckades få en intervju med dem redan förra veckan, så jag var lite mer påläst här. Cedric och jag stod och pratade och helt plötsligt var det någon som ropade upp mitt namn; en trevlig, glad och relativt ung kvinna. Kändes bra direkt! Vi sätter oss och allt flyter på bra, hon minns mitt CV och var positiv. Allt gick perfekt tills hon frågar vad jag vill jobba med:
 
- "Så Lisa, ni vill jobba inom F&B Service, inte sant?"
- "Ja! Jag är speciellt fascinerad över er Alain Ducasse - restaurang, jag har alltid velat jobba där!"
- "...Vi har ingen Alain Ducasse - restaurang..."
- "Joho! Det har.."
- "Alain Ducasse tillhör Plaza Athéné, The Dorchester Collection..."
- "...Va? Är ni säker?!"
- "Ehm, ja."

Vadå säker?!
Hon jobbar ju förfan där, hon bör ju veta! Ni kan förstå hur röd jag måste blivit, det var så pinsamt och intervjun hade gått perfekt fram tills min dumma kommentar. Jag måste ha varit så trött och förvirrad, hur lyckas jag blanda ihop dem? Det är väl det sista man bör göra för att göra ett bra intryck. Men hon skrattade bort det som tur var och hon älskade mig verkligen. Jag valde Hyatt Regency Paris - Madeleine som första val och Park Hyatt Paris Vendôme som andra val. Hon garanterade mig en praktikplats på någon utav dem. Innan vi sa hej då bad jag såklart om ursäkt igen för restaurang-incidenten och sen sa hon något sjukt. Hon sa att om jag fortsätter ha kvar min attityd och passion så skulle jag komma långt i den här branschen, bara sådär! Hur glad blir man inte då liksom?! Hon är HR Manager på Hyatt Vendôme, ingen dålig position alltså. Blev så glad och motiverad!
 
Nu är det bara att vänta. Michel hjälpte mig skriva tackmail på franska eftersom alla intervjuer skedde på franska, tror de blev bra! Helst vill jag få alla erbjudanden, såklart, men min dröm är verklien Raffles. 
 
Det var en bra dag. Fick intervjuer med alla företag jag var intresserad av så det var toppen. Kunde inte gått bättre!
Och jag som trodde jag skulle få en liite kortare vinter här, men nej. Usch.

Någon som vet hur man får bort den här vinfläcken?

Sitter och lägger upp ett schema för alla olika stationer för morgondagens service, det är tydligen sådant man gör som supervisor. Godnatt!

Har precis haft F&B Service Theory och idag fick jag höra att vi ska kunna ca 24 viner, var de kommer ifrån, druvorna som används, vilket glas de ska serveras i (finns hur många som helst!) och vilken maträtt på menyn som passar bäst till. Så vi måste självklart kunna hela menyn utantill och vad som serveras till varje rätt. Ostarna kan jag nästan så det är ok. Är så stressad inför vår praktiska exam om 2 veckor!!

Denna onsdag började med en två timmar lång tyskalektion, nicht roligt alltså. Usch usch. Sen hade jag en två timmar lång föreläsning i F&B Management om proteiner, kolhydrater och allt som har att göra med hur man planerar en hälsosam meny för sina gäser, rätt intressant faktiskt. Vinprovningen var kul och idag fick vi testa röda viner istället, mycket trevligt! Efter midterms ska vi dessutom ha champagneprovning! Längtar. Nu ska jag prata med Hampi på Skype en stund och sen skriva mitt cover letter.
Älskar min dress, SÅ snygg! Har den nu eftersom uniformen tvättas till IRF på tisdag.

Som ni märkt har jag inte varit speciellt aktiv här på bloggen de senaste dagarna, och det beror på att jag inte haft så mycket att berätta om. IRF och midterms närmar sig och jag har rätt så fullt upp med plugg.

Just nu sitter jag på "Coffee Beans" och pluggar lite F&B Management. Klockan 16 har jag vinprovning i Wine & Bar vilket är rätt kul. Ska försöka uppdatera ikväll om jag kommer på något att skriva om. Ikväll ska jag skriva ett cover letter till alla hotell jag ska söka till i Paris, så om någon utav mina läsare är bra på sådant får ni gärna komma med tips, skulle uppskattas!

Tro det eller ej så ska jag bege mig till gymmet med Catarina och Cedric, det är första gången jag faktiskt ska dit och träna på riktigt. Har bara varit där och spelat pingpong på håltimmarna. Dagen har varit seg och jobbig, kan bli skönt att få röra på sig lite. Hörs sen!
Mammis, kan vi prata på Skype runt 10 istället? Puss.

Fick ett paket från min underbara mami fyllt av tidningar, ansiktsmasker, krämer, läppglans och godis. Tack mammis!

Väntar på taxi till hotellet jag ska möta Hampi på! Så glad :)

Idag fick jag äran att servera VIP-gäster i franska restaurangen. Lite stolt blev jag när Mr. Dennis sa att jag skulle vänta till sist för att jag skulle ha hand om VIPen (haha alltså det betyder typ en före detta elev, hennes mamma och hennes väninn!). Så dagen slutade bättre än jag trodde. Här är feedbacken jag fick idag!

Det här kan vara värsta service-dagen hittilis, och jag har inte ens serverat i den franska restaurangen. Vår grupp är sämst, och vi kommer nog inte klara service-provet i grupp i cafeterian. Läraren ville prata med mig och Valerio efteråt och jag kunde inte prata utan att nästan börja gråta. Jag vill verkligen klara det, men det finns en hel del som inte ens vill jobba inom den här branschen senare. Varför går man här då? Det förstör bara för sådana som Valerio och mig som faktiskt vill göra bra ifrån oss. Är så ledsen.
 
Det är tur att jag ska träffa Hampus ikväll, vill bara ifrån alla just nu.
Om 15 minuter är det dags för mitt första prov här på SHMS. Prov i Food & Beverage Theory, whish me luck!

Liten uppdatering bara. Just nu står jag utanför mitt rum utan nyckel. Hur hände detta? Städtanterna var här i eftermiddags samtidigt som jag höll på med min tvätt. När jag var klar sa jag hejdå till dem och självklart glömde jag ta med mig nyckeln ut eftersom jag inte skulle låsa. Så nu efter middagen när jag skulle tillbaka till mitt rum var det låst och receptionen var såklart stängd för dagen. Fick ringa nödnumret och han i telefonen sa att jag skulle möta honom utanför rummet. Det har gått 20 minuter nu. Fast oj nu hör jag någon gå med en massa nycklar, det är nog han! JA!

Åh herregud. Euan, Cedric och jag åt som sagt middag på den franska restaurangen, och vi förväntade oss inte något speciellt eftersom att servicen förra gången var så fruktansvärd. Den här gången började det likadant. Tjejen kunde inte tända ljuset. Vi tre började stirra på varandra och jag kunde se hur Euan inte kunde hålla sig för skratt (han blir helt röd och tårögd precis innan han brister ut!). Tjejen lyckas tända ljuset efter andra eller tredje försöket, phuu. Killarna beställde varsin Cola, och precis när hon ska servera Euan lyckas hon på något sätt spilla den över hela hans rygg. Det var så stelt. Medan vi sitter och väntar på förrätten hör vi ett stort kras vid köket, och cirka 20 sekunder senare kommer det en annan servitör och serverar Cedric och mig, självklart var det Euans soppa hon tappat i golvet.
 
Huvudrätten var kall när vi fick den, eftersom den hade stått i köket i evigheter och väntat på att någon skulle hämta den. Cedrics anka hade en konstig smak och var konstigt stekt och efter halva huvudrätten drar han till toaletten och kommer inte tillbaka på kanske fem minuter. Det var alltså något fel på ankan. Mitt under middagen kommer även kockarna (elever) fram till alla bord och ställer frågor om hur maten smakade. Vi orkade inte dra upp hela ankhistorien så vi sa att allt var bra. 
 
Osten var god! Den är ju rätt svår att misslyckas med så vi åt hur mycket som helst. Efterrätten hade typ smält när den kom till bordet. Den hade ju stått klar i kanske 1.5h. Kaffe och té fick vi inte ens dricka upp för då var klockan 20:40 och man får inte sitta där längre än typ strax efter 20. Så vi blev utkastade. Usch. Tur att sällskapet var bra iallafall!
 
Midterm exams börjar närma sig och jag börjar bli lite nervös. Som idag på Wine & Bar fick vi reda på att vi ska kunna en massa namn på vindruvor, vilka länder de odlas i och vilket vin det blir av dem. De gick bra med druvorna inom den franska gränsen, men så fort man börjar nämna Portugal, Italien, Tyskland och Spaninen står mitt huvud still.
 
Ska plugga nu i ett par timmar och klockan 18:00 ska jag äta middag på franska restaurangen med Euan och Cedric. Ska försöka komma på något intressant att skriva om efter middagen.
Idag är det exakt en månad sen jag flyttade till Schweiz och jag kan inte bestämma mig ifall tiden har gått fort eller långsamt. Om jag tänker på hur mycket som har hänt under den senaste månaden skulle jag nog säga att tiden har gått extremt fort. Jag har lärt känna så många nya människor och fått några riktigt nära vänner. Jag har lärt mig oerhört mycket saker jag inte visste någonting alls om innan och jag har hamnat i situationer jag aldrig varit i förut. Men jag har framför allt utvecklats som person. Hela grejen att flytta utomlands, lämna familj, vänner och pojkvän och starta ett helt nytt liv har varit så lärorikt. Det är ju första gången jag flyttar ensam till ett helt nytt land utan att känna någon, och det har faktiskt gått rätt bra!
 
Men samtidigt har tiden gått långsamt. Det är en hel månad sen jag hade min avskeds-kräftskiva i Hagaparken med mamma och mina närmsta vänner, och det känns som evigheter sen! Jag tror aldrig jag har varit ifrån vissa av dem så här länge förut. Jag tänker på er varje dag ska ni veta, och försöker prata med er på Skype så ofta jag kan. Även om jag trivs superbra här så saknar jag er hela tiden. Det ska bli så skönt att komma hem till Stockholm den 15e december.
 
Jag tror jag äntligen börjar förstå att jag bor och pluggar här nu. Allt har gått så fort och månaden har varit full av så många nya intryck att min hjärna precis börjar förstå hur läget faktiskt ligger till: jag pluggar hotel management i Schweiz. Crazy.